Brasilian Maattomien liike MST kiistää Stora Enson väitteet yhtiön ja liikkeen välisestä sopimuksesta

Maattomien ystävät ry 25.4.2013
TIEDOTE: Brasilian Maattomien liike MST kiistää Stora Enson väitteet yhtiön ja liikkeen välisestä sopimuksesta

Maavaltaukset jatkuneet jälleen Bahiassa

Stora Enson edustajat hehkuttivat 23.4. yhtiökokouksen yhteydessä sekä 25.4. Lapin kansa -lehdessä pitkälle edennyttä dialogiaan ja pian solmittavaa sopimusta muun muassa Brasilian Maattomien maatyöläisten liikkeen MST:n kanssa Bahiassa. MST kuitenkin kiistää jyrkästi yhtiön tiedot sopimuksesta.

“Mitään sopimusta MST:n ja Stora Enson Veracelin välillä ei ole”, toteaa Márcio Matos, joka on yksi MST:n Bahian osavaltion johtajista.

Matos korostaa, että neuvotteluja maa-alueista on käyty Brasilian hallituksen ja Veracelin välillä. MST aikoo jatkaa Bahiassa Veracel-yhtiön painostamista näiden neuvottelujen tuloksista riippumatta. Tällä hetkellä tuhansia ihmisiä asuu Bahian MST:n Veracelilta valtaamilla mailla kahdellatoista eri leirillä. Maattomien liikkeen vaatimukset ulottuvat Matosin mukaan nyt Bahialla Veracel-yhtiön ja Brasilian maareformiviraston Incran neuvottelemia 10 000 tai 14 000 hehtaaria paljon laajemmalle.

Stora Enso on korostanut maakonfliktien rauhoittuneen viime aikoina Brasiliassa. Yhtiön tuore vastuullisuusraportti tuo esiin maavaltauksien loppuneen Brasiliassa käytävien neuvottelujen seurauksena. Tosiasiassa maaliskuun alussa MST:n naiset valtasivat Itabelan kunnassa Veracelin 2 900 hehtaarin tilan. Yli tuhat naisvaltaajaa polttivat ja kaatoivat eukalyptusistutuksia ja pystyttivät alueelle maattomien leirin. Tämän jälkeen myös pataxo-intiaanit ovat vallanneet ison maa-alueen Veracelin käyttämän valtatien varrelta.

Yhtiön mainostama läpimurto ja sopimus Brasilian maattomien liikkeen kanssa on osoittautunut Brasilian viranomaisten ajamaksi maarefomihankkeeksi, joihin sellufirmoja on painostettu. Brasilian suurimmalta selluyhtiö Fibrialta, joka omistaa puolet Veracel-yhtiöstä, on jo lunastettu osa sen aiemmin ostamista maista painostuksen seurauksena. Nyt myös Veracelilta lunastetaan osa niistä maista, joiden olisi pitänyt jo aiemmin kuulua maareformin piiriissä jaettavaksi. Näin siis helpotetaan Brasilian maaomistuksen räikeää epätasa-arvoisuutta. Veracel kuitenkin hallitsee edelleen satojatuhansia hehtaareja maita ja suunnittelee eukalyptusviljelystensä laajentamista.

“MST ei missään tapauksessa aio lopettaa Veracelin painostamista ennen kuin alueen kaikille maattomille pien- ja perheviljelijöille on osoitettu riittävästi viljelymaata, sekä heidän elinkeinonsa elinehdot ja riittävä paikallinen ruoantuotanto on turvattu”, Márcio Matos huomauttaa.

“Stora Enso esittää viestinnässään toimivansa ihmisten ja planeetan hyväksi, mutta eukalyptusplantaasien laajentaminen ja vastuullisuus eivät sovi yhteen. Maakonflikteista aiheutuvien riskien luulisi huolestuttavan myös Solidiumia ja muita Stora Enson omistajia”, toteaa Otto Bruun, Maattomien ystävät ry:n puheenjohtaja.

*Maattomien ystävät ry on suomalainen järjestö, joka toimii yhteistyössä pienviljelijäliikkeiden ja maattomien maatyöläisten kanssa demokraattisten maaoikeuksien toteuttamiseksi muun muassa Kiinassa ja Brasiliassa. MST:n Bahian yhtä johtajaa, Márcio Matosta haastateltiin 24.4. puhelimitse.

Lisätietoja: Otto Bruun, Maattomien ystävät ry, puheenjohtaja 040-7714170

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: