Maattomien ystävät: Stora Enson maakaappauksiin perustuva Kiinan tehdashanke jäihin

Maattomien ystävät ry

Tiedote 23.4.2012: Vapaa julkaistavaksi (sekä toimituksille tiedoksi ulkomaiset Suomessa olevat asiantuntijavieraat)

Maattomien ystävät: Stora Enson maakaappauksiin perustuva Kiinan tehdashanke jäihin

Stora Enson eukalyptuspuupeltojen leviäminen niin Kiinassa, Uruguyssa kuin Brasiliassa on viimeisen viiden vuoden aikana ollut laajasti kritiikin kohteena, niin ekologisista kuin ihmisoikeuksiin liittyvistä syistä. Yhtiö on korostanut julkisesti vastuullisuuttaan ja haluaan dialogiin.

”Yritys ei näytä ymmärtävän, että tyhjiä tai käyttämättömiä viljelyskelpoisia maita ei maailmassa enää ole. Ongelmat Brasiliassa ja Kiinassa ovat pienviljelijöitä syrjäyttävän puupeltoihin perustuvan liiketoimintamallin seurausta”, toteaa Maattomien ystävien puheenjohtaja Otto Bruun.

”Maakiistoihin liittyvät riskit ja konfliktit tekevät siitä inhimillisen tragedian lisäksi myös hyvin riskialtista liiketoimintaa. Aikaisemmat kokemukset uhkarohkeasta strategiasta Brasiliassa osoittavat että yhtiö ajautuu vakaviin kiistoihin kansalaisyhteiskunnan kanssa. Vaadimme Stora Ensoa välittömästi keskeyttämään eukalpytus-istutusten laajentamisen ja selvittämään riippumattomasti syrjäyttämiensä ihmisten kohtalot”, jatkaa Bruun.

Maattomien ystävien elokuvaohjaaja Mika Koskiselta saamien tietojen mukaan väkivaltaisuudet Kiinassa ovat jatkuneet ainakin vuoteen 2011 asti, toisin kuin yhtiön johto on esittänyt. Stora Enson tehdashanke Kiinassa vaatii jo hankittujen 90000 hehtaarin lisäksi 30000 hehtaaria lisämaata. Tämä johtaa väistämättä ihmisten syrjäyttämiseen viljelysmailtaan. Vain pienelle osalle syrjäytetyistä riittää töitä Stora Enson viljelyksiltä tai tehtaalta, tai kaupungeista ylipäätään. Kaikki riippumattomat selvitykset korostavat vääryyttä, viekkautta ja väkivaltaa käytetyn laajasti maanhankinnassa. Nopeasti levittäytyvät selluplantaasit vievät edellytykset tasa-arvoiselta kehitykseltä, josta myös Kiinan maaseudun köyhät hyötyisivät.

”Stora Enson ja sen tytäryhtiöiden maahankinta Kiinassa ja Brasiliassa täyttää tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen määrittelemät kriteerit maakaappaukselle. [1]  Tehdashanke on nyt laitettava jäihin ja on riippumattomasti selvitettävä, ovatko Stora Enson uudelleen neuvottelemat maasopimukset myöskään reiluja ja oikeutettuja” toteaa Bruun.

Tyytymättömyys Stora Enson toimien vaikutuksiin jatkuu myös Uruguayssa ja Brasiliassa. Maattomien ystävien vieraina Suomessa ovat parhaillaan Stora Enson Etelä-Bahian sellukonfliktialueelta Brasilian Maattomien Liikkeen MST:n Lucineia do Rosario ja Uruguayn World Rainforest Movement –järjestön Flavio Pazos.  Maattomien ystävät ry on 2008 perustettu demokraattisia maaoikeuksia ajava yhdistys, joka toimii yhteistyössä eri maiden kansalaisyhteiskuntien kanssa tarkoituksensa edistämiseksi.

Haastattelupyynnöt ja lisätietoa:

Otto Bruun, Maattomien ystävät ry, puheenjohtaja (otto.bruun@iki.fi / 040-7714170)

Lucineia do Rosario (haasteltavissa 23.4.-27.4. / yhteydenotot: Sini Ilmonen 050-4082355 sini.ilmonen@maanystavat.fi)

Flavio Pazos (haastateltavissa 25.4. asti, yhteydenotot Otto Bruun, ks. yllä)


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: