Madridin kansalaistribunaali

EU:n talouspolitiikka edesauttaa ihmisoikeusrikkomuksia Latinalaisessa Amerikassa

Kansalaistuomioistuin Permanent Peoples Tribunal tuomitsi EU:n ja eurooppalaiset rahoituslaitokset ihmisoikeusrikkomuksien aiheuttamisesta Latinalaisessa Amerikassa.1
Tribunaali kuuli Latinalaisen Amerikan kansalaisyhteiskunnan todistajanlausuntoja kahden päivän ajan Madridissa EU:n ja Latinalaisen Amerikan maiden huippukokouksen yhteydessä.
Todistajat ovat joutuneet kärsimään eurooppalaisten monikansallisten yhtiöiden investointien ja projektien vaikutuksista.

Kansainvälisten Maan ystävien (Friends of the Earth International) taloudellisen oikeudenmukaisuuden ohjelman koordinaattori Sebastian Valdomir kommentoi tuomiota seuraavasti: “Olemme tyytyväisiä, että Tribunaali haastoi EU:n ajaman politiikan, joka laittaa monikansallisten yritysten edun ihmisten edun edelle. Sen sijaan, että keskustellaan uusista yhteistyösopimuksia, jotka edistävät yhtiöiden etua ennestään, EU:n sekä Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtioiden johtajien tulisi varmistaa, ettei yhtiöt riko ihmisoikeuksia ”

Tribunaalissa esitettiin syytöksiä noin 30 suuryritystä vastaan, yksi niistä oli suomalainen Stora Enso. “Euroopan Investointipankki (EIB) väittää tukevansa kestävää kehitystä, mutta antaa valtavia summia tuhoisille projekteille, kuten Stora Enson yksilajisille eukalyptus-plantaaseille Brasiliassa ja Uruguayssa. Stora Enso omistaa enemmän maata Latinalaisessa Amerikassa kuin Euroopassa, ja se on Uruguayn suurin yksittäinen maanomistaja,” Euroopan Maan ystävien (Friends of the Earth Europe) koordinaattori Christine Pohl sanoo.

(1) Kansainvälisten Maan ystävien lehdistötiedote Tribunaalin tuloksista

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: