Valtio-omistajan valvottava Stora Ensoa

Maattomien ystävät ry:n mukaan Stora Enson tytäryhtiö on toiminut yksiselitteisen lainvastaisesti Brasiliassa. Veracel-selluyhtiön ei epäillä syyllistyneen pelkästään ympäristö- ja maaoikeusrikoksiin, vaan yhtiön toimia tutkitaan myös järjestelmällisenä rikollisuutena. Sen epäillään sekaantuneen muun muassa rahanpesuun, veronkiertoon ja korruptioon.

Helsingin Sanomissa 30.8. valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Häkämies siirtää vastuun valtion sijoitusyhtiö Solidiumille. Solidiumin toimitusjohtaja Kari Järvinen kuitenkin kieltäytyy edes tutkimasta Stora Enson väärinkäytöksiä. Solidiumilla ja Kelalla olisi kuitenkin yhteensä 35 %:n äänimäärällään määräysvalta Stora Ensossa.

”Hallituksen vastuuttomuus on uskomatonta: jos edes rikosepäilyt eivät kiinnosta, niin mikä sitten?” puuskahtaa Maattomien ystävien puheenjohtaja Sampo Villanen. ”Suomen hallitus uskoo liiketoiminnassa ajopuuteoriaan, mikä on aiheuttanut useita sotkuja ja rikossyytteitä ulkomailla ja turhaa työttömyyttä Suomessa”, Villanen jatkaa
Maattomien ystävien mukaan on täysin kiistatonta, ettei Brasilian Stora Enson toimintakulttuuri kestä lähempää tarkastelua, vaan on korruption ryvettämä.

Stora Enso on sekaantunut yhteisyritystensä kautta jopa kuolemiin johtaneisiin konflikteihin. Stora Enso ja sen ja Aracruzin yhteisyritys Veracel Celulose ovat rahoittaneet paitsi heitä jatkuvissa maakiistoissa tukevia johtavia poliitikkoja, myös Bahian osavaltion sotilaspoliisia. Stora enso vaalirahoitti Rio Grande de Sulin osavaltion kuvernööriä, jonka sotilaspoliisit lähetettiin häätämään väkivaltaisesti Stora enson maista vallanneita naisia maaliskuussa 2008. Stora Enso on keskellä konfliktia, jossa se pyrkii yhtenä suurmaanomistajana ja rahoittamiensa poliitikkojen avulla estämään maan käyttämistä ruoan viljelyyn. Maattomien ystävät on syvästi huolestunut selluyhtiöiden aiheuttamista sosiaalisista ongelmista Brasiliassa.

Veracel Celulosella on Bahian osavaltiossa Brasiliassa 205 000 hehtaaria maata, joista noin 20 000 hehtaaria on julkista maata. Veracelin maakeinottelu nostaa maan hintaa ja ehkäisee Brasilian perustuslaissa edellytetyn maauudistuksen toteuttamista, jolla myös maattomille maatyöläisille jaettaisiin viljelysmaata. Brasilian perustuslain artiklan 188 mukaan julkisten maiden käytön tulee olla yhteensopiva maatalouspolitiikan ja kansallisen maauudistussuunnitelman kanssa.

Huhtikuun alussa Brasilian Maattomien maatyöläisten liike MST valtasi Veracelin laittomasti haltuun ottamalle julkiselle maalle perustettuja eukalyptusplantaaseja ja istutti niiden tilalle ruokakasveja, kuten maissia ja papuja. Viisi tuhatta maatonta perhettä häädettiin eukalyptusplantaasilta heinäkuun lopulla. Häädön aikana yksi maaton kuoli. MST valtasi saman alueen uudelleen elokuun alussa, jolloin kävi ilmi, että Veracel oli tuhonnut maattomien viljelemän ruokasadon.

Maattomien ystävät ry. vaatii, että Stora Enson puoliksi omistama Veracel poistuu valloittamiltaan julkisilta mailta ja että Suomen valtio vihdoin kantaisi vastuunsa valvoa Stora Enson toimia Brasiliassa.

Yhteystiedot

Sampo Villanen
puheenjohtaja, Maattomien ystävät ry
p. 040 528 3641

Jakelu:
Lehdistö
Ministeri Häkämies
Solidium
Eduskunta / Valtiovarainvaliokunta / työ- ja elinkeinojaosto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: