Kirje Suomen Brasílian lähetystölle

Arvoisa suurlähettiläs Manninen,

(cc: Ulkoministeri Alexander Stubb, kauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, Amerikan ja Aasian osaston osastopäällikkö Elina Kalkku, kauppapoliittisen osaston osastopäällikkö Jorma Korhonen)

Maattomien ystävät ry on huolissaan Suomen Brasilian suurlähetystön asenteesta Brasilian Maattomien maatyöläisten liikettä (MST) kohtaan, mikä on välittynyt lähetystön laatimissa ja Kauppapolitiikka-lehden julkaisemissa lehdistökatsauksissa.

Maattomien ystävät ry pyrkii edistämään tiedonvälitystä ja lisäämään yhteistyötä demokraattisten maaoikeuksien puolesta toimivien kansanliikkeiden kanssa. Toimintamme on viime aikoina painottunut yhteistyöhön maareformin toteuttamista ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta tavoittelevan MST:n kanssa.

Suomen Brasilian suurlähetystö kirjoitti 9.3.2009 mediakatsauksessaan ja Kauppapolitiikka-lehden julkaisemilla nettisivuilla seuraavasti:

“Maattomien maatyöläisten liike järjesti verisen karnevaalin Brasilian maattomien maatyöläisten liike (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra, MST) tappoi tilanvaltauksen yhteyssä neljä yksityisen maatilan vartijaa Koillis-Brasiliassa. Tapahtumia kuvailtiin “punaiseksi karnevaaliksi”. Lomapäivien aikana liike valtasi myös 11 maatilaa São Paulon osavaltiossa. MST-liikkeen väkivaltaista ja veristä toimintaa sekä liikkeen valtiolta saamaa rahallista tukea kritisoitiin vahvasti. Myös korkeimman oikeuden presidentti arvosteli hallituksen taloudellista tukea MST:lle. Liittovaltio rahoitti liikettä vuonna 2004 epäsuorasti 12,6 miljoonan realin (4,2 milj. euroa) edestä mutta vuonna 2008 “vain” 1,5 miljoonalla realilla (500,000 €). MST saa tukea myös Brasilian keskuspankilta ja ulkomailta. Tuen väheneminen saattaa joidenkin arvioiden mukaan johtaa vielä väkivaltaisempiin tekoihin. Presidentti Lula arvosteli maattomien liikettä väkivaltaisuuksista ja torjui kahden taposta syytetyn väitteet oikeutetusta itsepuolustuksesta.” (http://www.kauppapolitiikka.fi/public/?contentid=160534&contentlan=1&culture=fi-FI)

Kirjoitus on asenteellinen, ja osoitus puutteellisesta, jopa olemattomasta lähdekritiikistä tai suoranaisesta puolueellisuudesta. Suurlähetystö on varmasti tietoinen brasilialaisen median omistuksen keskittymisestä ja vaikutuksista tiedonvälityksen laatuun.

MST:n kansallisen tason koordinaattori João Paulo Rodrigues kommentoi samaa tapahtumaa 2.3.2009 seuraavasti:

“Pernambucon konflikti on tragedia. Sata perhettä on joutunut asumaan alueella kahdeksan vuotta leireissä. Kiista koskee kahta aluetta. Suurmaanomistajat ovat käyttäneet kaikkia mahdollisia oikeudellisia temppuja estääkseen käyttämättömien maidensa haltuunoton, alueiden, joista on hyötyä korkeintaan spekulatiivisessa maakaupassa. Perheet viljelevät näitä maita, saavat niiltä toimeentulonsa. He ovat joutuneet karkoitetuksi jo 20 kertaa. Viime viikolla, jälleen yhden sotilaspoliisin suorittaman häädön jälkeen eräs suurmaanomistaja palkkasi pyssymiehiä (pistoleiros), jotka menivät leiriin provosoimaan. He ajoivat takaa ja pahoinpitelivät yhtä leirin johtajista. Tässä jännittyneessä tilanteessa, jatkuvan uhan alla, jotkut asukkaista reagoivat provosointiin ja konfliktin seurauksena neljä pistoleiroa sai surmansa. MST tuomitsee väkivallan”. (ks. myös viestin lopussa olevat linkit MST:n ja Brasil de Faton sivuille – aiheeseen liittyvää vaihtoehtoista uutisointia portugaliksi)

Kuten MST, myös Maattomien ystävät ry tuomitsee väkivallan, jota ei voida hyväksyä kenenkään toimesta – olivatpa väkivallan takana sitten poliisit, pistoleirot tai maattomat maatyöläiset. Surullinen tosiasia kuitenkin on, että ylivoimainen enemmistö Brasilian maakiistoissa vuosien varrella surmansa saaneista on juuri maattomia tai maaseudun ammattiliittojen jäseniä. Tästä on saatavilla kattavasti tilastotietoa, jonka lähetystön uutisoinnin sävy – kuten brasilialainen valtavirtamedia – täysin ohittaa. Kannattaa myös pitää mielessä, että Brasilian perustuslain mukaan käyttämättömät viljelykelpoiset maat tulisi jakaa niitä tarvitseville pienviljelijöille, ja että MST on täysin laillinen kahden miljoonan ihmisen kansalaisliike, jonka jäsenten hankkeet ovat yhtä oikeutettuja julkiseen tukeen kuin minkä tahansa muun brasilialaisen kansalaisjärjestön vastaavat hankkeet.

Suurlähetystön tulkinta ¬- siis Suomen valtion näkökanta – brasilialaisesta yhteiskunnasta vaikuttaa uutisoinnin perusteella mustavalkoiselta ja virheelliseltä. Olemmekin huolissamme myös siitä, miten tämä voi heijastua esimerkiksi osaksi valtio-omisteisen Stora Enson jo ennestään suurta arvostelua Brasiliassa herättäneisiin toimiin. Jos suurlähetystön Brasilian yhteiskunnallisia oloja koskeva näkemys on mediakatsauksen ilmentämä, on mielestämme odotettavissa ja pelättävissä, että tämä tulee heijastumaan negatiivisella tavalla Stora Enson toiminnassa.

Syntyneistä konflikteista ja oikeusjutuista päätellen Stora Enson strategia Brasiliassa on ollut epäonnistunut ja luonut hyvin epäedullista Suomi-kuvaa brasilialaisessa yhteiskunnassa ja julkisuudessa. Asenteellisella kirjoituksellaan UM:n virallisessa julkaisussa lähetystö tukee tätä epäonnista strategiaa ja pilaa entisestään kuvaa suomalaisesta yhteiskunnasta ja demokratiasta.

Toivomme, ettei kirjoituksen sävy edusta laajemmin suurlähetystön, Suomen ulkoministeriön tai hallituksen asennetta, ja pyydämme Ulkoministeriötä pitämään huolen siitä, etteivät Suomen valtion edustajat sekaannu Brasilian syviin yhteiskunnallisiin konflikteihin ja asetu tulenarassa maakysymyksessä ainakaan suurmaanomistajien puolelle, vaan pyrkivät välittämään puolueetonta ja lähdekriittistä informaatiota Brasiliasta kaikille tahoille.

Ystävällisin terveisin,

Johanna Suhonen, varapuheenjohtaja, Maattomien ystävät ry

Aiheeseen liittyvää uutisointia verkossa (portugaliksi): http://www.mst.org.br/mst/pagina.php?cd=6328 http://www.brasildefato.com.br/v01/agencia/nacional/familias-sao-ameacadas-por-pistoleiros-em-pe

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: