MST:N KIRJE STORA ENSOLLE

TIEDOKSIANTO

Arvoisat
Stora Enson johto
Osakkeenomistajat
cc Suomen ja Ruotsin hallitus

Me allekirjoittaneet tiedotamme Stora Enson ylimmälle johdolle ja Suomen hallitukselle, samoin kuin osakkeenomistajille ja kaikille joita asia voi kiinnostaa, seuraavat tapaukset joissa yhtiön ja sen tytäryhtiöiden Brasilian liiketoimintaa on johdettu huonosti. Tapaukset voi varmentaa yhtiön sisäisellä tutkimuksella:

1 – Maanhankinta Rio Grande do Sulin osavaltiossa Brasilian rajavyöhykettä koskevan lainsäädännön vastaisesti. Yhtiö ei ole seurannut maanhankintaan vaadittavia oikeuskäytäntöjä.

2 – Epäsäännöllinen yrityksen perustaminen (nimeltään Azenglever) Stora Enson brasilialaisten johtajien toimesta, tavoitteena kiertää lainsäädäntöä, mikä voi johtaa Brasilian liittovaltion poliisin ja viranomaisten tutkintaan.

3 – Poliittisten päätöksentekijöiden painostaminen ja juonittelu päämääränä rikkoa ympäristölainsäädäntöä. Tämä luo vastenmielisyyttä kansalaisyhteiskunnassa, haavoittaen yrityksen imagoa ja luoden oikeudellista turvattomuutta tulevaisuudesta. Nämä painostustoimet johtivat osavaltion ympäristövirkamiehen sekä ympäristöelimen FEPAM:in presidentin irtisanomisiin. He olivat vastuussa ympäristövaikutusten arvioinnista. Kaikki ympäristöviraston virkamiehet protestoivat näitä toimia.

4- Väheksyä laajojen eukalyptusviljelmien istuttamisen vaikutusta pampan biomalle, vakavia seurauksia pohjavedelle ja sadoille pampalle ominaisille kasveille ja eläimille.

5 – Maaseutu-uudistukseen sopivien maiden hankkiminen ja suuntaaminen selluloosaan valmistukseen. Tämä on luonut vastamielialaa perheviljelijöiden sekä maattomien keskuudessa. Maattomat viljelijäperheet ovat odottaneet vuosia maata leiriytyneinä, unelmoiden siitä että saisivat maata Brasilian valtion maaseutu-uudistusohjelman kautta. Stora Enson toimet turhauttavat nämä perheet ja laajat yhteiskunnan piirit, luoden vastarintaa yhtiötä vastaan.

6- Ohjata mittavia resursseja poliittisiin vaalikampanjoihin, mikä on laillista, mutta moraalitonta ja ei-hyväksyttävää, koska yritys oli riippuvainen samojen päättäjien luvanmyönnöstä ja suostumuksesta.

7 – Hyvin väkivaltainen naisviljelijöiden alistaminen, Stora Enson oikeudelle esittämän pyynnön johdosta, kun he yrittivät tuoda ilmi epäsäännöllisyydet ja sosiaaliset sekä ympäristölliset ongelmat, jotka yhtiön epäasialliset toimet luovat. Kyseessä on järkyttävä ihmisoikeuksien loukkaus.

Velvollisuutemme on tiedottaa tästä, olemme käytössänne ja voimme vastata kaikkiin lisäkysymyksiin jotka katsotte tarpeellisiksi.

Brasilia, 11. elokuuta 2008.
MST Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra
(Brasilian Maattomien maatyöläisten liike)

Advertisements

One Response to “MST:N KIRJE STORA ENSOLLE”

  1. Tiedotustilaisuus to 21.8. « Maattomien ystävät ry blogi Says:

    […] Maattomien ystävät ry blogi Demokraattisten maaoikeuksien puolesta toimiva yhdistys « MST:N KIRJELMÄ STORA ENSOLLE […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: